Textile Talks

Talk: Weven, ambacht in beweging

donderdag 6 oktober 2022.

• Sprekers: Theo Rooden, Milou Voorwinden, Annemieke Koster en Mirjam Deckers

• Moderator: Menno Heling

Een inspirerende middag voor (hand-)wevers, textielliefhebbers en geïnteresseerden in (textiele) ambachten, voor makers (weefkunst en -ambacht), andere professionals, textielliefhebbers en iedereen die het belang van weven als ambacht benut.

Trefwoorden: innovatie en traditie, kunst en inspiratie, makers en denker, kennis en kunde, verleden en heden, herwaardering en participatie, cultuur en economie, toerisme en recreatie en meer.

TALKS met partners en publiek

De Katoendrukkerij organiseert deze bijeenkomst als onderdeel van een serie TALKS om de betekenis van textiel als thema en textiele ambachten nadrukkelijker op de kaart te zetten. Niet alleen vanuit cultuurhistorisch of artistiek perspectief, maar ook gericht op de huidige maatschappelijke (sociaaleconomische én toeristisch-recreatieve) opgaven en uitdagingen. Immers, in een tijd van herwaardering van textiele ambachten en textiel als kunstmedium (Art Rotterdam etc) zoekt De Katoendrukkerij samenwerking met partners, deelt kennis en zoekt de verbinding.

Inspirerende sprekers

Textiel ontwerper en onderzoeker Milou Voorwinden vertelt over haar werk en deelt haar ervaringen bij EE Exclusives of de TU Eindhoven. Milou laat zien hoe zij de traditie van het weven gebruikt om tot innovatie te komen, samen met onderzoekers van bij voorbeeld de TU Eindhoven. Kunstenaar en exposant in ‘zeven x weven’ (april t/m 10 juli 2022) Theo Rooden laat zien hoe hij de traditie en techniek van het (damast)weven gebruikt om tot onderscheidende nieuwe beeldende kunst te komen. Derde spreker is kunsthistorica Mirjam Deckers. Zij onderzoekt en ontsluit het weven van Bauhaus en Gunta Stölz. Zij archiveert kennis en kunde uit die tijd zodat deze toegankelijk en reproduceerbaar blijven. Zij opereert op het grensvlak van de traditie en vernieuwing in het weven van Bauhaus en heeft de confrontatie met hedendaagse makers nodig om het erfgoed van wevers van toen meer betekenis en actualiteitswaarde te geven. Annemieke Koster is eigenaar van Enschede Textielstad, een innovatieve en duurzame weverij in de voormalige textielstad Enschede. Zij produceert hoogwaardige mode- en meubelstof van gerecyclede en lokaal geproduceerde garens.

Dialoog in vragen

Traditie vormt het uitgangspunt en inspiratie voor innovatie. Vragen die deze middag centraal stonden: Hoe kunnen we in het weven komen tot nieuwe betekenissen en beelden? Hoe helpen kennis en kunde van het weven en invloeden en inspiratie van buiten om in het weven tot nieuwe beelden en structuren te komen? Wat zijn de trends, en hoe dragen de sprekers bij aan het verbreden van makers/gebruikersgroep, maar ook van publiek?

In deze bijlage leest u het verslag van de debatmiddag. Via ons You-Tubekanaal bekijkt u de opgenomen presentaties van de sprekers.

Deze middag werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Gemeente Amersfoort.

Talk: Textielnijverheid, een verhaal van belang

Debatmiddag 11 maart 2021

Maart 2021 organiseerden we i.s.m. het provinciale Erfgoed Expert Team (EET) een eerste debat in het thema ‘Textiel: een verhaal van belang’. We betrekken hierbij stakeholders uit de stad en regio bij verdere uitwerking in dit thema en de betekenis ervan voor Amersfoort. De rol van De Katoendrukkerij als stadmaker zien de meesten als cruciaal voor verdere ontwikkeling van een regionaal thema Textielnijverheid.

De doelstelling van het vervolg is om met de deelnemers uit cultureel, erfgoed, toerisme, educatie netwerken samen te werken in een gezamenlijk te ontwikkelen agenda.

De middag was gericht op kennismaken en kennisdelen en aangeven dat wij graag samenwerken met potentiële stakeholders in een gezamenlijk te ontwikkelen agenda rond de vragen:

- Hoe kunnen we het lang onderbelichte verhaal van Textielnijverheid ontwikkelen en onderdeel maken van een grotere verhaallijn met nationale en internationale uitstraling?

- Hoe kunnen we samen deze verhalen laten werken, en zo ons erfgoed betekenis en maatschappelijke waarde laten krijgen?

- Hoe presenteren anderen in de regio verhalen en hoe kunnen we dwarsverbanden leggen tussen toen, nu en straks? Tussen plaatsen van betekenis onderling en hun aantrekkelijkheid voor een breed publiek.

Sprekers deze middag waren Menno Heling (If then is Now), Riemer Knoop (erfgoedspecialist) en Nikkie Wester (Future Heritage specialiste). Een beknopt verslag van de middag vindt u hier. Een uitgebreid verslag is op aanvraag beschikbaar.

Deze middag werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Fonds Cultuurparticipatie en het Erfgoed Expert Team van de Provincie Utrecht.