De Volmolen - symbool van de eeuwenlange textielnijverheid in Amersfoort

Foto: Archief Eemland

Foto: Archief Eemland

Foto: Dorien Schults

Foto: Dorien Schults

De Volmolen, de Koppelpoort en de Stoney-stuw vormen een bijzonder historisch ensemble. De locatie is, zoals de gehele binnenstad van Amersfoort, aangewezen als beschermd stadsgezicht.

Rijksmonument de Volmolen werd in 1645 gebouwd als watermolen. Door waterkracht aangedreven stampers kneedden geweven wol tot kledingstof, het zogenaamde laken. Dit vroeg industriële erfgoed staat nu symbool voor het belang van de textiel voor Amersfoort. Naast bier en tabak was deze nijverheid eeuwenlang van groot belang voor de werkgelegenheid en economische bedrijvigheid in de stad. Al vanaf de Middeleeuwen vormde de textielnijverheid een belangrijke inkomstenbron voor haar inwoners.

Inmiddels heeft de Volmolen haar functie als watermolen en volmolen verloren. Het pand had sinds haar bouw verschillende invullingen. Na het leegkomen van het rijksmonument in 2017, ging Amersfoort op zoek naar een nieuwe passende invulling. Daartoe organiseerde ze een zogenaamde uitvraag waarop diverse initiatieven ingediend werden. Na verschillende rondes koos de uitvraagcommissie unaniem voor het initiatief van de Katoendrukkerij als toekomstige invulling voor het rijksmonument.

De eerste katoendrukkerij van Europa vestigde zich in 1678 in Amersfoort. Deze textielnijverheid komt ideaal tot zijn recht in De Volmolen, hét symbool van de eeuwenlange textielnijverheid in de stad.

“De Volmolen vormt met de Koppelpoort het iconische beeldmerk van onze stad. De historie van die plek koesteren we, willen we levend houden en toegankelijk maken voor iedereen”, aldus wethouder Willem-Jan Stegeman bij de bekendmaking van de komst van De Katoendrukkerij, begin november 2019. “Samen met omwonenden kozen we daarom uit alle ingediende plannen voor De Katoendrukkerij. Jong en oud kunnen straks iets van het Amersfoortse verleden ervaren op een eigentijdse manier.” .