De impact van katoen

Het ambacht Katoendrukken in historische context

Het ambacht katoendrukken is wereldwijd een van de oudste handdruktechnieken. De handbedrukte katoen (ook wel sits genaamd), werd als ruilmiddel gebruikt in de Oost en kwam ook in de 16e en 17e eeuw vanuit India door de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) naar Nederland. In 1678 richtten twee Amsterdamse VOC-kooplieden de eerste katoendrukkerij van Europa op in Amersfoort.

In India speelde slavernij een rol en ook op de trans-Atlantische handelsroutes van katoen en indigo en op onze plantages in Zuid-Amerika. Deze context van ons ambacht brengen wij ook in onze programmering in de Katoendrukkerij onder de aandacht. Hierbij een overzicht van onze inspanningen:

In samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht:

• https://www.utrechtaltijd.nl/verhalen/katoendrukkerij-in-amersfoort/

In samenwerking met Art1.MN:

• https://routevanverzoening.nl/amersfoort/verzoening/

• https://routevanverzoening.nl/amersfoort/ketikoti/

Activiteiten 2020-2023:

Oktober 2020 – Maand van de Geschiedenis, thema Oost/West. Dubbelinterview door Chazia Mourali met Vrinda Thakur, een van de eerste Indiase inwoonsters van Amersfoort en Nathalie Cassee, initiatiefnemer van de Katoendrukkerij.

Juli 2021 – Programma IMC on Tour, workshops katoendrukken waarin nieuwkomerskinderen kennis maken met Nederlands en gedeeld cultureel erfgoed.

9 oktober t/m 19 december 2021 Expositie The Road to Indigo door Antonio Jose Guzman en Iva Jankovic. Zij onderzoeken de transatlantische, koloniale geschiedenis van indigo. Indigo is nauw verbonden met de geschiedenis van handel en gedwongen migratie en met kruisbestuiving tussen volkeren.

Augustus 2022 - NEOS Zomeracademie 2022, workshop Diversiteit en didactische werkvormen o.l.v. Mustapha Bah.

Oktober 2022 – DiverCityWalk van het Ministerie van OCW en wethouder Dijksterhuis organiseert tijdens de Diversiteitsweek voor haar medewerkers een stadswandeling, incl. filmpje.

December 2022 - Bijeenkomst van de Dutch Trading Posts Heritage Network (DTPHN) i.s.m. Dutch Culture en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Een bezoek van 15 erfgoedmensen uit verschillende Aziatische landen van de DTPHN. Dit is een internationaal netwerk van instellingen in de publieke en private sector die werken met erfgoed van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).

Maart 2023 Nacht van de Literatuur – interview Bahram Sadeghi met Semir Abduselam, beiden vluchtelingen.

April 2023 – NEOS Netwerkbijeenkomst VO: Amersfoort Ontketent! Deze bijeenkomst draait om het slavernijverleden van Amersfoort, en de verbinding met VO-(cultuur-)educatie. De locatie is de Katoendrukkerij, waarvan het ambacht historisch gezien verbonden is met slavernij.

April 2023 – Presentatie door de Katoendrukkerij over het immaterieel erfgoed katoendrukken en de koloniale connectie ervan op het Congres 'Veelzijdig immaterieel erfgoed' georganiseerd door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland en de ErfgoedAkademie in de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Oktober 2023 – Optioneel - DiverCityWalk. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap organiseert voor haar medewerkers een stadswandeling.